Ismertető - Alfa Centauri A

 2010.02.03. 19:12

Az Alfa Centauri (α Centauri, Toliman, Rigel Kentauri) rendszer a Kentaur csillagkép csillagrendszere, mely három csillagból áll, látszólagos fényessége felülmúlja a csillagkép csillagaiét. Legfényesebb tagja az éjszakai égbolt harmadik legfényesebb csillaga, a és a SiriusCanopus után. A csillagrendszer arról nevezetes, hogy a hozzánk legközelebbi csillagok (a Nap után) ebben a hármas csillagrendszerben találhatóak. Távolsága 4,34 fényév. Deklanációja -59°, rektazsceniója 14h 35min Magyarországról nem látható. Legészakibb láthatósága körülbelül 10 foknyira északra tehető az egyenlítőtől, ez nagyjából Dél - India, vagy Thaiföld földrajzi szélességenA Kentaur csillagkép a téli és tavaszi hónapokban emelkedik éjszakánként a legmagasabbra.

A rendszer összetevői 

Az alfa Centauri rendszer összetevőinek mérete és színe összehasonlítva a Nappal

Három komponensből álló rendszer tagjait a legfényesebbtől a leghalványabbig A, B és C betűvel jelöljük. Az Alfa Centauri A csillagnak a látszólagos fényessége -0,01 magnitúdó, színképtípusa G2, luminozitása 1,4-szerese a Napénak.

 

A két fő komponens szabadszemmel egyetlen fényes csillagnak látszik, melynek vizuális összfényessége -0,27 magnitúdó.

Itt található a Pandora

 

 

forrás:wikipédia.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://avatarthemovie.blog.hu/api/trackback/id/tr241727435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása